
Böbrek Kanserinin Evreleri
Böbrek kanserinin evreleri; tümörün ne büyüklükte olduğunu ve kanser hücrelerinin yayılım yapıp yapmadığını ortaya çıkarır. Böbrek kanseri ölümcül müdür sorunusun cevabı için öncelikle kanserin evresinin tespit edilmesi gerekir. Böbrek kanserinde yaşam süresi tespiti kanserin tipine, evresine ve metastaz durumuna bağlıdır. Kanserli hücreler; akciğer, kemik ve beyin gibi uzak organlara sıçrayabilir. Bu duruma metastaz adı verilir. Eğer yayılım söz konusu ise bunun tespiti ve derecesi de belirlenmelidir.
Kanser evrelemesi tanımlanırken TNM evreleme sistemi kullanılır. TNM evreleme sistemi; aşağıdaki üç sorunun yanıtına göre kanser evrelemesi yapıldığı bir sistemdir. Bu soruların yanıtları yorumlanarak kanserin evresi belirlenir.
TNM Evrelemesi
T (Tumor) – Tümör: Merkezi tümör kitlesi ne kadar büyük ve konumu neresi?
N (Node) – Düğüm: Tümör lenf düğümlerine yayılım yapmış mı? Yayılım tespit edilmişse kaç adet ve nerelerde?
M (Metastasis) – Metastaz: Kanser hücreleri vücutta hangi organlara ne derecede yayılım göstermiş?
Tümör – T
T1: Kanser kitlesi yalnızca böbrektedir. Maksimum büyüklüğü 7 cm’dir.
- T1a:Böbrekteki kanser en geniş 4 cm veya daha küçük bir alandadır.
- T1b:Böbrekteki kanser en geniş 4 cm ile 7 cm arasında bir alandadır.
T2: Kanser yalnızca böbrektedir. En geniş alanı 7 cm’den büyüktür.
- T2a:Böbrekteki kanserin en geniş bölgesi 7 cm ile 10 cm arası boyuttadır.
- T2b:Böbrekteki kanserin en geniş alanı 10 cm’den büyüktür.
T3: Kanser böbreğin etrafındaki bağ dokuya ulaşmıştır. Tümör, böbreği çevreleyen bir doku zarfı olan Gerota fasyasının dışına geçmemiştir.
- T3a:Kanser böbrek dışına çıkmıştır. Renal ven denen büyük damara yayılmıştır.
- T3b:Kanser böbrek dışına çıkmıştır. Kalbe giden toplardamarlara ulaşmıştır.
- T3c:Kanser böbrek dışına çıkmıştır. Kalbin sağ atriyumuna ulaşmıştır.
T4: Kanser Gerota fasyasının ötesindeki bölgelere yayılmıştır.
Düğüm – N
N0: Kanser bölgesel lenf düğümlerine yayılım göstermemiştir.
N1: Kanser bölgesel lenf düğümlerine yayılım göstermiştir.
Metastaz – M
M0: Kanser metastaz yapmamıştır.
M1: Kanser, böbrek bölgesinin ötesinde vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır.
Tüm bu T, N ve M sınıflandırmaları birleştirerek kanserin evresi belirlenir.
Evreler
Evre I: Kanser kitlesi 7 cm veya daha küçüktür ve sadece böbrek içinde bulunur. Lenf düğümlerine ve başka organlara (T1, N0, M0) yayılım yoktur.
Evre II: Kitle 7 cm’den büyüktür ve sadece böbrek içinde bulunur. Lenf düğümlerine ve başka organlara (T2, N0, M0) yayılmamıştır.
Evre III:
- Tümör sadece böbrektdir. Bölgesel lenf düğümlerine yayılım vardır ancak başka organlarda metastaz yoktur. (T1 veya T2, N1, M0)
- Tümör, ana damarlara veya perinefrik dokuya ulaşmıştır. Bölgesel lenf düğümlerine yayılım olmuş olabilir. Başka organlarda metastaz yoktur. (T3, herhangi bir N, M0)
Evre IV:
- Kanser kitlesi Gerota fasyasının ötesindeki alanlara yayılmıştır. Yakındaki lenf düğümlerine ulaşmış olabilir. Ancak başka organlarda metastaz yoktur. (T4, herhangi bir N, M0)
- Kanser kitlesi akciğerler, kemikler veya beyin gibi organlara metastaz yapmıştır. (herhangi bir T, herhangi bir N, M1)
Böbrek Kanserinde 4. Evre Nedir? Yaşam Süresi Ne Kadardır?
Böbrek kanseri ölümcül müdür sorunusun cevabı için öncelikle kanserin evresinin tespit edilmesi gerekir. Hastalarda yaşam süresi tespiti kanserin tipine, evresine ve metastaz durumuna bağlıdır. Evreleme; tümörün ne büyüklükte olduğunu ve kanser hücrelerinin yayılım yapıp yapmadığını ortaya çıkarır.
Bundan seneler öncesine baktığımızda 4. evredeki bir kanser hastasını kemoterapi ve ilaçlarla yaşatabilme süremiz 6 aydan daha azdı. Birçok kanser türünde hasta 4. evreye ulaştığında cerrahi bir yöntem ile tedavi tercih edilmez.
Böbreklerde kanser görülmesi durumlarında ise tümör yükünü azaltıcı yöntem diye adlandırdığımız yöntemi uygulayabiliriz. Bu yöntem hastalığı tamamen vücuttan uzaklaştırmadan hastalığın bulunduğu organı vücuttan cerrahi yol ile çıkarma yöntemidir.
Uluslararası verilere bakarsak; böbreğinde kanser yakalanmış 15.390 hastanın ilaçla tedavisi sağlanabildiğini ve bu hastaların 5.374’ünde kanserli organın cerrahi yöntem ile vücuttan dışarı çıkarıldığını görürüz.
Cerrahi yöntem uygulanan hastaların yaşam süresi 7 ay iken diğerlerinin yaşam süresinin 17 aya çıktığı tespit edilmiştir.